Idealny biszkopt bez przepisu. Trzy składniki i jedna sekretna zasada
Aby zrobić biszkopt bez przepisu, potrzebujesz tylko trzy składniki: jajka, cukier i mąkę. O proporcjach decydujesz ty, dlatego nie potrzeba tu tradycyjnego przepisu. A wszystko zależy od wagi jajek.
Jak zrobić idealny biszkopt bez przepisu?
To sposób na biszkopt, który od lat robi furorę w mediach społecznościowych, gdzie gotujący influencerzy chwalą się idealnie wypieczonymi biszkoptami. Doskonale znają go cukiernicy. Aby skorzystać z tego banalnie prostego patentu, potrzebna będzie waga kuchenna (najtańsze wagi to wydatek rzędu 30 zł).
A sekretna zasada? Potrzebujesz tyle mąki i cukru, ile ważą jajka. Przykładowo: 250 g jajek, 250 g cukru pudru i 250 g mąki tortowej. Ważne: jajka należy ważyć już po rozbiciu, bez skorupek. Wielkość jaj (M albo L) nie ma tu żadnego znaczenia, kluczowa jest tylko ich waga.
Dalej wszystko jest równie proste:
- całe jajka ubijaj mikserem, aż staną się jasne, puszyste i sztywne, może to chwilę potrwać i nie skracaj tego etapu,
- do ubitych jajek dodaj cukier i dalej ubijaj wszystko razem,
- na koniec dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj całość (możesz użyć trzepaczki).
Masę należy przelać do wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą tortownicy. Należy piec w temperaturze 170 stopni Celsjusza do suchego patyczka. Nie podajemy szczegółowego czasu, ponieważ będzie on różny w zależności od wielkości ciasta. Można przyjąć, że biszkopt zrobiony z sześciu jaj będzie się piekł ok. 45-50 minut. Biszkopt warto jednak obserwować i po ok. 30-40 minutach sprawdzić patyczkiem.
Biszkopt po upieczeniu należy dobrze ostudzić i dopiero wówczas go kroić na blaty do tortu (można użyć do tego nitki, albo długiego noża). Generalnie warto przyjąć zasadę, że jeśli planujesz zrobić tort, biszkopt upiecz sobie dzień wcześniej.